
The Maltese Falcon / Το Γεράκι της Μάλτας (1941)


7,9/10
Υπόθεση
Ο ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν επικίνδυνο ιστό ψεμάτων και προδοσίας όταν μια μυστηριώδης γυναίκα, η Μπρίτζιτ Ο’Σόνεσι, ζητά τη βοήθειά του. Σύντομα, ο συνέταιρός του δολοφονείται, και ο Σπέιντ γίνεται ο βασικός ύποπτος. Καθώς προσπαθεί να ξεδιαλύνει την υπόθεση, ανακαλύπτει ότι όλοι όσοι εμπλέκονται, αναζητούν ένα μυθικό αντικείμενο: το πολύτιμο “Γεράκι της Μάλτας”. Μέσα σε ένα κυνήγι γεμάτο ανατροπές, δολοφονίες και διπλά παιχνίδια, ο Σπέιντ θα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια, προτού γίνει ο ίδιος το επόμενο θύμα.
- Έτος:1941
- Χώρα: United State
- Είδος: Φίλμ Νουάρ
- Γλώσσα: Ελληνικά
- Διάρκεια: 101′
- Σκηνοθέτης: Τζόν Χίουστον
- Ηθοποιοί: Χάμφρει Μπόγκαρτ, Μαίρη Άστορ
- Διάρκεια: 101′
Με αυτό το αριστουργηματικό φιλμ νουάρ, Το Γεράκι της Μάλτας (The Maltese Falcon), ο Τζον Χιούστον έκανε ένα αξέχαστο σκηνοθετικό ντεμπούτο. Ένας θρίαμβος πλοκής, εντυπωσιακής ερμηνείας και ευρηματικής χρήσης της κάμερας , είναι ταυτόχρονα συναρπαστικό θρίλερ κι εκπληκτική ανάλυση της απληστίας , της εξαπάτησης και της παράνοιας.
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ, που είχε ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 1931 και το 1936 με τον τίτλο «Satan met a Lady», εμφανίζει τον Χάμφρει Μπόγκαρτ στον καλύτερο σαρκαστικό εαυτό του, στον ρόλο του σκληροτράχηλου ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ. Μια μυστηριώδης μοιραία γυναίκα, η Μπρίτζιντ Ο’ Σόνεσι (Μαίρη Άστορ) τον προσλαμβάνει για να βρει τον δολοφόνο του εραστή της και ο Σπέιντ μπερδεύεται σ’ έναν ιστό δολοπλοκιών μ’ επίκεντρο την αναζήτηση ενός ανεκτίμητου αγαλματιδίου , του Γερακιού της Μάλτας. Η αναζήτηση τον φέρνει σ’ επαφή με κάποιους χαρακτηριστικούς τύπους του υποκόσμου – ο Πίτερ Λόρε στον ρόλο του συκοφάντη, ο Σίντνεϊ Γκρίνστριτ στο ρόλο του προδότη – εξασφαλίζοντας στον Μπόγκαρτ μερικούς από τους πιο έξυπνους διαλόγους της καριέρας του.
Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός του Χιούστον, περιοριστικός και κλειστοφοβικός είναι κλασικός. Οι χαρακτήρες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, με τα πρόσωπά τους να καλύπτουν την μισή οθόνη ενώ γίνονται κοντινά πλάνα σε χαρακτήρες που ακούνε (αντί σ’ εκείνους που μιλούν). Η τελευταία λέξη στον τρόπο δημιουργίας θρίλερ, τ’ όνειρο κάθε σκηνοθέτη.