Sabrina / Γλυκιά μου Σαμπρίνα (1954)
7,6/10
- Έτος κυκλοφορίας: 1954
- Είδος: ρομαντική κομεντί
- Χώρα: United State
- Σκηνοθέτης: Μπίλι Γουάιλντερ
- Πρωταγωνιστές: Όντρεϊ Χέπμπορν, Χάμφρει Μπόγκαρτ, Γουίλιαμ Χόλντεν
- Διάρκεια ταινίας: 113′
- Βραβεία: 1 Όσκαρ
Η ταινία Γλυκιά μου Σαμπρίνα ( Sabrina) είναι ρομαντική κομεντί παραγωγής 1954 σκηνοθεσίας Μπίλι Γουάιλντερ με πρωταγωνιστές τους Όντρεϊ Χέπμπορν, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Γουίλιαμ Χόλντεν. Πρόκειται για την τελευταία συνεργασία του σκηνοθέτη με την εταιρία Paramount μετά από δώδεκα χρόνια συνεργασίας.
Πλοκή: Δύο αδέλφια, ο Λάινους και ο Ντέιβιντ Λάραμπι, κληρονομούν την τεράστια περιουσία του πατέρα τους. Ο πιο σοβαρός, ο Λάινους, αφοσιώνεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ ο Ντέιβιντ ενδιαφέρεται μόνο για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις όμορφες γυναίκες. Η κόρη του σοφέρ της οικογένειας, η Σαμπρίνα Φερτσάιλντ, επιχειρεί να αυτοκτονήσει από έρωτα για τον Ντέιβιντ, αλλά σώζεται από τον Λάινους. Για να ηρεμήσει την κατάσταση, ο πατέρας της τη στέλνει στο Παρίσι για σπουδές για τα επόμενα δύο χρόνια. Όντας μορφωμένη και γοητευτική πια, η Σαμπρίνα επιστρέφει στην έπαυλη των Λάραμπι, και θα φέρει τα πάνω-κάτω. Ο Ντέιβιντ εντυπωσιάζεται μαζί της, ενώ ο Λάινους αρχίζει ξαφνικά να τη φλερτάρει.
Tο «Sabrina» γοήτευσε και γοητεύει ακόμη και σήμερα, θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες ρομαντικές κομεντί που γυρίστηκαν ποτέ και φυσικά εξακολουθεί να επηρεάζει με το σενάριο του, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ακόμη προσαρμογή του κλασσικού παραμυθιού της «Σταχτοπούτας», με την προσθήκη ενός ακόμη προσώπου που διεκδικεί την καρδιά της πρωταγωνίστριας. Βέβαια ο Γουάιλντερ έριξε και γερές δόσεις χιούμορ και έφτιαξε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Πρώτα απ` όλα πήρε ένα σκληρό του Χόλυγουντ, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (αρχικά προτάθηκε στον Κάρι Γκραντ, μετρ αυτού του είδους ταινιών, αλλά εκείνος απέρριψε την πρόταση) και του έδωσε ρόλο ρομαντικό, απ` τον οποίο δεν λείπουν οι καταπληκτικές ατάκες. Στη συνέχεια επέλεξε έναν νέο, ανερχόμενο αστέρα, τον Γουίλιαμ Χόλντεν, που μετέπειτα πρωταγωνίστησε κι αυτός σε σκληρούς ρόλους και ειδικά γουέστερν και τέλος για τον κεντρικό γυναικείο χαρακτήρα, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα, πρότεινε τον ρόλο στην νέα και φιλόδοξη Όντρεϊ Χέπμπορν.
Η Όντρεϊ Χέπμπορν ένα χρόνο μετά το Όσκαρ για την ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ “Διακοπές στη Ρώμη” (Roman Holiday) συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Μπίλι Γουάιλντερ σε μια από τις ταινίες που συνέβαλαν στο να θεωρείται μύθος.
Λέγεται πως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ επέμενε η σύζυγος του, η Λορίν Μπακόλ, να ερμηνεύσει τη Σαμπρίνα. Έπειτα παραπονιόταν συνεχώς ότι η Όντρεϊ Χέπμπορν χρειάζονταν πολλές λήψεις για να πει σωστά τα λόγια της, και επισήμαινε συχνότατα την απειρία της. Γενικά όμως δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος με τίποτα. Ήταν σίγουρος πως ο ρόλος δεν του ταίριαζε, ενώ ήταν έξαλλος με τον Billy Wilder που δεν τον είχε ως πρώτη επιλογή. Ούτε και με τον Γουίλιαμ Χόλντεν τα πήγαινε καλά. Μετά από λίγο καιρό, κι ενώ η ερμηνεία του εκθειάστηκε από την κριτική, ο Μπόγκαρτ ζήτησε συγνώμη στον σκηνοθέτη, απολογούμενος για προβλήματα στο σπίτι που τον επηρέαζαν.
Η ταινία βασισμένη σε θεατρικό έργο του Σάμιουελ Τέιλορ (ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γουάιλντερ στην συγγραφή του σεναρίου) με τίτλο Sabrina fair, γυρίστηκε το 1954 και βγήκε με την σφραγίδα των στούντιο της Paramount Pictures, σε μουσική Frederick Hollander και μοντάζ Arthur P. Schmidt. Πολύ όμορφη και η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Charles Lang, που παίζει με το σεληνόφως σε αρκετά πλάνα. Έξι υποψηφιότητες πήρε το Sabrina και κέρδισε μόνον μια, αυτή των καλύτερων κοστουμιών.
Παρά το γεγονός ότι τα κοστούμια της Χέπμπορν σχεδιάστηκαν από το Γάλλο μόδιστρο Ζιβανσί, ήταν η διάσημη σχεδιάστρια Ίντιθ Χεντ εκείνη που βραβεύτηκε με Όσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας.
Όταν ανακοίνωσαν στον Ζιβανσί πως τον περίμενε στο ατελιέ του η δεσποινίς Χέπμπορν, ο Ζιβανσί περίμενε να δει την Κάθριν Χέπμπορν. Η συνεργασία της Όντρεϊ Χέπμπορν με το Ζιβανσί αποτέλεσε την αφετηρία μιας φιλίας χρόνων της ηθοποιού με το σκηνοθέτη.
Tο «Sabrina» είναι μια διαχρονική και λαμπερή κομεντί, γεμάτη ρομαντισμό. Ότι θέλει ακριβώς να δει κανείς από ένα τέτοιο φιλμ. Στην ταινία ακούγεται μεταξύ άλλων και το Yes we have no bananas του Louis Prima, στην πιο κεφάτη του διασκευή.
Το 1995 η ταινία έγινε ριμέικ με τους Harrison Ford, Julia Ormond και Greg Kinnear, από τον Sydney Pollack, αλλά προηγουμένως είχε ήδη διασκευαστεί τρεις φορές στην Ινδία.
Δείτε ολόκληρη την ταινία στο παρακάτω
Δείτε το trailer παρακάτω
Πηγή εικόνας θερινά σινεμά