Mary Poppins / Μαίρη Πόππινς (1964)
7,8/10
- Έτος κυκλοφορίας: 1964
- Είδος: μιούζικαλ φαντασίας
- Χώρα: United State
- Σκηνοθέτης: Ρόμπερτ Στίβενσον.
- Πρωταγωνιστές: Τζούλι Άντριους
- Διάρκεια ταινίας: 129′
- Βραβεία: 5 Όσκαρ
Η ταινία Μαίρη Πόπινς (Mary Poppins) είναι μιούζικαλ φαντασίας, παραγωγής Γουόλτ Ντίσνεϊ του 1964 και σκηνοθεσίας Ρόμπερτ Στίβενσον. Η ταινία, της οποίας η μουσική και τα τραγούδια γράφτηκαν από τους αδελφούς Σέρμαν, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πάμελα Λύντον Τράβερς, το οποίο διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τους Μπιλ Γουόλς και Ντον ΝταΓκράντι. Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Τζούλι Άντριους που ερμηνεύει το ρόλο μιας αξιαγάπητης γκουβερνάντας με μαγικές ικανότητες που επισκέπτεται το σπίτι μιας προβληματικής οικογένειας προκειμένου να συνεισφέρει στην βελτίωση της ζωής των μελών της.
Το μυθιστόρημα μετατράπηκε σε μιούζικαλ με κάποιες σεκάνς στις οποίες οι ήρωες περιβάλλονται από κινούμενα σχέδια. Οι αδελφοί Σέρμαν που ήταν υπεύθυνοι για τη συγγραφή των τραγουδιών και της μουσικής της ταινίας, είχαν και την ιδέα της μεταφοράς της χρονικής περιόδου της ταινίας από τα χρόνια του Μεσοπολέμου στην Εδουαρδιανή εποχή.
Η Τζούλι Άντριους έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία. Το γεγονός ότι ο Τζακ Γουόρνερ προτίμησε να προσλάβει την Όντρεϊ Χέπμπορν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφική μεταφορά του Ωραία μου κυρία (My Fair Lady), – ρόλο που η Τζούλι Άντριους έπαιξε στο θέατρο – κατέστησε την ηθοποιό διαθέσιμη να δεχτεί την πρόταση του Ντίσνεϊ για να ερμηνεύσει τον ρόλο της Μαίρης Πόπινς.
Όταν ο Τζακ Γουόρνερ αρνήθηκε να προσλάβει την Τζούλι Άντριους για το ρόλο της Ελάιζα Ντούλιτλ στον οποίο η ηθοποιός είχε διαπρέψει στο Μπρόντγουεϊ, ο Τύπος της εποχής προσπάθησε να δημιουργήσει κόντρα μεταξύ της ηθοποιού και της Όντρεϊ Χέπμπορν που ανέλαβε το ρόλο. Η δικαιολογία του Γουόρνερ ήταν ότι η Άντριους δεν ήταν εμπορικό όνομα και γι’ αυτό δεν μπορούσε να της εμπιστευτεί το ρόλο.
Έπειτα η ταινία έγινε η εμπορικότερη της χρονιάς και χάρισε στην Άντριους τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ και η Άντριους είπε στον ευχαριστήριο λόγο της: Σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγάλη τιμή. Πρόκειται για ένα υπέροχο ενθύμιο μιας πολύ πολύ ευτυχισμένης στιγμής. Και για να κλείσω οι ευχές μου για έναν άνθρωπο που παρήγαγε μια υπέροχη ταινία και που είναι υπεύθυνος για αυτή μου την τιμή. Τον κύριο Τζακ Γουόρνερ.
Όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ η Χέπμπορν δεν συμπεριελήφθη στη λίστα με τις υποψήφιες για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η Μαίρη Πόππινς έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε 5, μεταξύ και των οποίων και Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Τζούλι Άντριους στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση.
Η ταινία δεν έχασε ποτέ τη διαχρονικότητα της καθότι πρόκειται για ένα ευχάριστο μιούζικαλ, γεμάτο με τραγούδια και χορευτικά που έχουν αφήσει την δική τους κινηματογραφική ιστορία.
Μικρά μυστικά της ταινίας
1. Ο Ντίσνει προσέφερε στη Τζούλι Άντριους το ρόλο της Πόπινς, αφού την είδε σε μιούζικαλ: Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Los Angeles Times» αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ντίσνει προσέφερε στην Άντριους το ρόλο της δημοφιλούς νταντάς, λίγο μετά που την παρακολούθησε στο μιούζικαλ «Camelot» στο Broadway. Η Άντριους υποδυόταν την Γκουίνεβιρ στο εν λόγω μιούζικαλ.
2.Το στούντιο ανέβαλε την παραγωγή λόγω εγκυμοσύνης της Άντριους: Η Άντριους ήταν έγκυος όταν η Ντίσνει της προσέφερε το ρόλο της Πόπινς και δεν μπορούσε να δεχτεί εκείνη τη χρονική περίοδο. Ο Γουόλτ Ντίσνει ήθελε τόσο πολύ την Άντριους στον ρόλο, που ανέβαλε την παραγωγή της ταινίας για να την περιμένει, σύμφωνα με τους LA Times.
3. Το «Supercalifragilisticexpialidocious» είναι αληθινή λέξη και σημαίνει «εξαιρετικά καλό, υπέροχο». Στην ταινία, η λέξη χρησιμοποιείται όταν υπάρχει κενό στη συζήτηση και κάποιος δεν έχει τίποτα να πει.
4. Οι μουσικοί συνθέτες Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν, ίσως και να μην είχαν επινοήσει τη λέξη: Κι ενώ τα εύσημα πηγαίνουν στους αδερφούς, συνθέτες Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν, το «supercalifragilisticexpialidocious» πιθανόν να μην πρόκειται για δική τους επινόηση, παρά τους ισχυρισμούς ότι ήταν δική τους εφεύρεση. Μια παραλλαγή της λέξης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1931 σε μια στήλη της συντάκτριας Έλεν Χέρμαν και άλλη μια από στιχουργούς το 1949.
5. Το ατύχημα της Άντριους που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή: Σε συνέντευξή της στον Στίβεν Κολμπέρ, η Άντριους αποκάλυψε ότι παραλίγο να πεθάνει στα γυρίσματα του «Μαίρη Πόπινς». Η ηθοποιός είπε ότι φορούσε ζώνη αναρρίχησης για να γυρίσει μια σκηνή όπου ο χαρακτήρας της πετάει στον αέρα, όταν αισθάνθηκε να γλιστράει και να πέφτει στη σκηνή.
6. Η «Μαίρη Πόπινς» ήταν η πιο επιτυχημένη ταινία του 1964: Έχοντας ξεπεράσει σε κέρδη την ταινία «My Fair Lady» με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χεπμπορν, η «Μαίρη Πόπινς» ήταν η πιο επιτυχημένη ταινία του 1964 με εισπράξεις 102,2 εκατομμύρια δολάρια. Σε αντίθεση, το «My Fair Lady» έφτασε τα 72 εκατομμύρια δολάρια.
7. Η συγγραφέας των βιβλίων «Μαίρη Πόπινς», μισούσε την εκδοχή της Ντίσνει:
Παρά τις εκτενείς συσκέψεις της για συγκεκριμένα σημεία στη μεταφορά των βιβλίων της «Μαίρη Πόπινς» στη μεγάλη οθόνη, η συγγραφέας P. L.Travers, ποτέ δεν ενέκρινε την ταινία και μάλιστα λέγεται ότι έκλαψε μετά την προβολή του φιλμ, την πρώτη φορά που το είδε, σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker.
Λίγο πριν το θάνατό της, επέτρεψε τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης με κεντρικό θέμα την ιστορία της νταντάς, την παραγωγή της οποίας ηγήθηκε ο Sir Κάμερον Μακίντος.
8. Όμως, οι υπεύθυνοι της «αυτοκρατορίας» της P.L. Travers, επέτρεψαν το σίκουελ: Μετά το θάνατό της το 1996, οι υπεύθυνοι των εκδόσεων της Travers έδωσαν στη Ντίσνει τα δικαιώματα να γυρίσει ένα σίκουελ της Πόπινς, αλλά πάντα υπό τον όρο ότι θα το «περιποιηθούν» προσεκτικά, σύμφωνα με το Entertainment Weekly.
9. Ο Ντικ Βαν Ντάικ δέχθηκε αρνητική κριτική για την προφορά του: Μερικές δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ο Ντικ Βαν Ντάικ (Μπερτ) δήλωσε στον Guardian ότι λυπάται για τη «φρικτή» προφορά του.
10. Η «Supercalifragilistic» σκηνή γυρίστηκε πολλές φορές: Σε συνέντευξη στον Guardian, η Κάρεν Ντότρις, η οποία υποδύθηκε τη μικρή Τζέιν Μπανκς, είπε: «Γυρίσαμε τόσες πολλές φορές τη “Supercalifragilistic” σκηνή, που βαρεθήκαμε τα ζαχαρωτά μήλα που έπρεπε να τρώμε για τα γυρίσματα».
Δείτε το trailer παρακάτω
πηγή εικόνας foxhanford.com