Du rififi chez les hommes / Ριφιφί (1955)
8,1/10
- Έτος κυκλοφορίας: 1955
- Είδος: αστυνομική ταινία
- Χώρα: Γαλλία
- Σκηνοθέτης: Ζυλ Ντασέν
- Πρωταγωνιστές: Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Ρόμπερτ Μανουέλ, Ζυλ Ντασέν
- Διάρκεια ταινίας: 115′
Το Ριφιφί (Du rififi chez les hommes) είναι αστυνομική νουάρ ταινία του 1955. Η σκηνοθεσία είναι του Ζυλ Ντασέν και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ωγκύστ λε Μπρετόν. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Ρόμπερτ Μανουέλ και ο ίδιος ο Ντασέν.
Πλοκή: Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε τέσσερις κακοποιούς και φίλους, οι οποίοι αποφασίζουν να διαρρήξουν ένα κοσμηματοπωλείο στο κέντρο του Παρισιού. Κλασική είναι η σκηνή της διάρρηξης στη διάρκεια της οποίας οι τέσσερις άνδρες δεν μιλούν καθόλου ενώ δεν υπάρχει μουσική. Η περίφημη αυτή, σιωπηλή και σχολαστική μισάωρη σκηνή εγκαινίασε επισήμως τη μέθοδο του ριφιφί. Αυτή στη συνέχεια αντιγράφηκε από πολλούς εγκληματίες ανά τον πλανήτη.
Η ταινία Ριφιφί είναι η πρώτη ταινία του Ζυλ Ντασέν στην Ευρώπη, και τρόπον τινά η δικαίωσή του, αφότου αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί από τις ΗΠΑ λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του την εποχή του Μακαρθισμού, ενώ είχε ήδη καταξιωθεί με το αριστουργηματικό Η νύχτα και η πόλη (Night and the city, 1950). Το Ριφιφί κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1955 και έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα φιλμ νουάρ.
Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει με κυνισμό και χωρίς καμία διάθεση εξιδανίκευσης τη ματαιότητα του εγκλήματος. Παρά τις καλά ακονισμένες δεξιότητες, τις ασυνήθιστες γνώσεις των κακοποιών και τις ανθρώπινες ευαισθησίες τους, η βία, ακόμα και η βλακεία, κυριαρχούν στον κόσμο των γκάνγκστερ. Η κινηματογράφηση είναι εκπληκτική, ιδίως στα νυχτερινά πλάνα, δίνοντας μια πραγματική αίσθηση της Μονμάρτης της δεκαετίας του 1950. Στην ταινία χτίζεται αμείωτη ένταση που την αντλεί ακόμα και από τις πιο μικρές λεπτομέρειες.
«Η σύγχρονη κινηματογραφική ληστεία εφευρέθηκε στο Παρίσι το 1954 από τον Ζιλ Ντασέν, με το Ριφιφί.»
Ρότζερ Έμπερτ
Δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω
Δείτε το trailer παρακάτω
Πηγή εικόνας εξωφύλλου letelegramme.fr