8,4/10
- Έτος κυκλοφορίας: 1957
- Είδος: αστυνομική
- Χώρα: United State
- Σκηνοθέτης: Μπίλι Γουάιλντερ
- Πρωταγωνιστές: Τάιρον Πάουερ, Μάρλεν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον
- Διάρκεια ταινίας: 116′
Ο Μάρτυρας κατηγορίας (Witness for the Prosecution) είναι αστυνομική ασπρόμαυρη ταινία του 1957 – κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου της Αγκάθα Κρίστι.
Την ταινία σκηνοθέτησε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ και πρωταγωνιστούν ο Τάιρον Πάουερ στην τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση (πέθανε τον Νοέμβριο του 1958 από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του Ο Σολομών και η βασίλισσα του Σαβά), η Μαρλέν Ντίτριχ και ο Άγγλος θεατρικός και κινηματογραφικός ηθοποιός Τσαρλς Λότον.
Πλοκή: ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας, της Έμιλι Φρεντς, η οποία του κληροδότησε όλη την περιουσία της, καθιστώντας τον βασικό ύποπτο. Ο δικηγόρος του, Γουίλφριντ Ρόμπαρτς, αναλαμβάνει την υπεράσπισή του, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται όταν η σύζυγος του Βόουλ, η Ρόμαϊν, καταθέτει εναντίον του ως μάρτυρας κατηγορίας. Η υπόθεση οδηγείται σε ένα ανατρεπτικό φινάλε, με συνεχείς εκπλήξεις που αποκαλύπτουν την αλήθεια με σοκαριστικό τρόπο.
Περισσότερα
Για τον ρόλο της Κρίστιν, τελικές υποψήφιες ήταν η Βίβιαν Λι με τη Μαρλέν Ντίτριχ . Η τελευταία συμφώνησε επειδή σκηνοθετούσε ο Μπίλι Γουάιλντερ.
Η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσεται σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της μέσα σε μία αίθουσα δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, το ευφυές σενάριο βασισμένο στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι, οι ανυπέρβλητες ερμηνείες και η σκηνοθετική λάμψη του Γουάιλντερ αποτελούν τα ερείσματα εκείνα που στηρίζουν ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της έβδομης τέχνης. Το βρετανικό χιούμορ, οι καταιγιστικοί διάλογοι, καθώς και η ταχύτατη εξέλιξη της δικαστικής πλοκής καθιστούν το έργο ανεπανάληπτο.
Με το φινάλε της ταινίας, ένας αφηγητής προειδοποιεί το κοινό να μην αποκαλύψει πουθενά το τέλος. Αυτό είχε επεκταθεί τόσο διαφημιστικά, όσο και στο καστ. Ο Μπίλι Γουάιλντερ δεν είχε δώσει μέχρι τελευταία στιγμή τις 10 σελίδες με τις οποίες κατέληγε το σενάριο. Αυτό λέγεται ότι κόστισε στη Μαρλέν Ντίτριχ ένα Όσκαρ, αφού η United Artists δεν ήθελε να δοθεί σημασία στο ότι η Γερμανο-αμερικανή ηθοποιός ήταν αυτή που μεταμφιεσμένη έδινε τα ενοχοποιητικά γράμματα στην υπεράσπιση.
Η ταινία υπήρξε εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Ήταν υποψήφια για έξι Βραβεία Όσκαρ, ένα Βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος.
Δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω
Δείτε το trailer παρακάτω
Πηγή εικόνας εξωφύλλου: crimereads.com, IMDB