7,9/10
- Έτος κυκλοφορίας: 1951
- Είδος: δραματική ταινία
- Χώρα: United State
- Σκηνοθέτης: Ελία Καζάν
- Πρωταγωνιστές: Βίβιαν ΛΙ, Μάρλον Μπράντο, Κιμ Χάντερ, Καρλ Μάλντεν, Νικ Ντένις
- Διάρκεια ταινίας: 120′
- Βραβεία: 4 Όσκαρ
Το Λεωφορείο ο πόθος (A Streetcar named Desire) είναι ταινία του σκηνοθέτη Ελία Καζάν γυρισμένη το 1951 με πρωταγωνιστές τους: Βίβιαν Λι, Μάρλον Μπράντο Κιμ Χάντερ, Καρλ Μάλντεν, Νικ Ντένις. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς.
Πλοκή: Η Μπλάνς (Βίβιαν Λι), μια καθηγήτρια από τις Νότιες Πολιτείες, επισκέπτεται μετά τον πλειστηριασμό της οικογενειακής περιουσίας της, την αδελφή της Στέλλα (Κιμ Χάντερ), που ζει με τον άντρα της Στάνλεϋ Κοβάλσκυ (Μάρλον Μπράντο) στη Νέα Ορλεάνη. Ο Κοβάλσκυ, που ως Πολωνός μετανάστης και εργάτης αντιμετωπίζεται υποτιμητικά από την Μπλανς, καθηλώνει την Στέλλα με τον οξύθυμο και επιβλητικό χαρακτήρα του σε μία σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η υπερευαίσθητη και κάπως υπερβολική Μπλανς, τονίζοντας την ευγενή καταγωγή και την καλή ανατροφή της, μπαίνει στο στόχαστρό του και ενδόμυχα γεννιέται ένας κρυφός πόθος. Όσο περνά ο καιρός, αποκαλύπτονται μυστικά του παρελθόντος της Μπλανς και λόγω της συγκατοίκησης δημιουργούνται εντάσεις και πολλαπλά ξεσπάσματα που αφαιρούν ένα ένα τα πέπλα από τους πολύπλοκους χαρακτήρες των ηρώων. Εν τέλει το όριο μεταξύ λογικής και παράνοιας γίνεται όλο και περισσότερο θολό, με αποτέλεσμα το ολέθριο τέλος.
Περισσότερα
Το έργο που καθιέρωσε τον Τενεσί Ουίλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, στις 3 Δεκεμβρίου 1947, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν, με την Τζέσικα Τάντι στον ρόλο της Μπλανς και τον 24άχρονο τότε Μάρλον Μπράντο που σφράγισε με την ερμηνεία του τον ρόλο του Κοβάλσκι. Παιζόταν συνεχώς για δύο χρόνια, κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Πούλιτζερ για τον Τένεσι Ουίλιαμς, και αργότερα ανέβηκε στο Λονδίνο, με σκηνοθέτη τον Λόρενς Ολίβιε και τη Βίβιαν Λι ως Μπλανς.
Η κινηματογραφική εκδοχή του έργου, που είχε ως πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λι και το Μάρλον Μπράντο, στο ρόλο της Μπλανς και του Κοβάλσκι αντίστοιχα, προτάθηκε για 12 Όσκαρ το 1951, λαμβάνοντας συνολικά 4 βραβεία, εκ των οποίων τα 3 ήταν για τις ερμηνείες των Λι, Μάλντεν και Χάντερ , κάνοντας μια ασύλληπτα επιτυχημένη διαδρομή.
Η Βίβιαν Λι έπασχε από διπολική διαταραχή όταν γύριζε το «Λεωφορείον ο Πόθος» και όσο καιρό ενσάρκωνε την Μπλανς υπέβαλε το εαυτό της σε αμέτρητους «κινηματογραφικούς» νευρικούς κλονισμούς. Αποτέλεσμα ήταν να μην ξεχωρίζει στην καθημερινότητά της αν ήταν η ίδια ή η ηρωίδα του έργου. Μετά από τον ρόλο που τη στιγμάτισε, η Λι συμμετείχε μόνο σε άλλες τρεις ταινίες μέχρι τον θάνατό της.
Αν και κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας ήταν η Μπλανς, την παράσταση τελικά «έκλεψε» ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Δεν ήταν τα λόγια, αλλά ο τρόπος που ο Μπράντο απέδωσε τον ρόλο του. Βρεγμένος με το μπλουζάκι του σχισμένο και το μυώδες κορμί του σε κοινή θέα , φωνάζει το όνομα της γυναίκας του αμέτρητες φορές. Ο Μάρλον Μπράντο , ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι, αποτέλεσε την επιτομή του ήρωα με τα ζωώδη ένστικτα και την άξεστη συμπεριφορά.
Αυτό το αειθαλές κλασικό έργο από τότε , ενέπνευσε δεκάδες θεατρικές και τηλεοπτικές εκδοχές του, μια όπερα, τρία μπαλέτα, μια παρωδία μιούζικαλ στη σειρά «Σίμσονς» και μια εκσυγχρονισμένη κινηματογραφική έκδοσή του, την «Blue Jasmine» του Γούντι Άλεν.
Δείτε ολόκληρη την ταινία παρακάτω
Δείτε το trailer παρακάτω:
Πηγή εικόνας εξωφύλλου: jazzwise.com, Athinorama