
Χέντι Λαμάρ: η καλλονή ηθοποιός και εφευρέτρια των ασύρματων τηλεπικοινωνιών
Μια από τις δυσάρεστες αλήθειες σχετικά με το πλέγμα των σύγχρονων ανέσεων είναι ότι η μεγάλη πλειονότητά τους πηγάζει από ανάγκες που προέκυψαν από τον πόλεμο. Ειδικά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανάγκασε τη Δύση σε έναν παροξυσμό τεχνολογικής δημιουργικότητας, τους καρπούς της οποίας σήμερα απολαμβάνουμε. Μια από τις πιο παράξενες ιστορίες που προήλθαν από αυτή την έκρηξη περιστρέφεται γύρω από μια εφεύρεση της πρωταγωνίστριας της μεγάλης οθόνης, Χέντι Λαμάρ, της «πιο όμορφης γυναίκας στον κόσμο», που φτάνει να αποτελεί τον πυρήνα της σύγχρονης θεωρίας της ασύρματης επικοινωνίας.
Τα πρώτα χρόνια
Η Hedy Lamarr γεννήθηκε στην Βιέννη στις 9 Νοεμβρίου 1914, ως Hedwig Eva Kiesler. Το μοναχοπαίδι μίας πλούσιας οικογένειας μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του τραπεζίτη πατέρα της, ο οποίος από όταν ήταν μικρή προσπάθησε να της δείξει πώς λειτουργεί ο κόσμος για όλους, όχι μόνο για τις γυναίκες. Συχνά πήγαιναν βόλτες, όπου ο πατέρας της, της έδειχνε μηχανήματα κάθε είδους, εξηγώντας το πώς λειτουργούν. Η Hedy άρχισε να γίνεται περίεργη, να ανοίγει δικά της αντικείμενα για να δει τι έχουν μέσα και πώς δουλεύουν, όσο παράλληλα ξεκινούσε τις κλασικές σπουδές που έκαναν τότε τα κορίτσια των καλών οικογενειών, δηλαδή μπαλέτο και πιάνο.
Στα 12 είχε ήδη κερδίσει έναν τίτλο ομορφιάς στο πλαίσιο ενός τοπικού διαγωνισμού, αυτό που την ενδιέφερε όμως ήταν η υποκριτική, κι έτσι ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα κρυφά από τη μητέρα της. Στα 19 της γνώρισε έναν Αυστριακό έμπορο όπλων, ο οποίος έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και τη συνειδητοποίηση του ποια είναι και τι θέλει να κάνει. Παντρεύτηκαν το 1933 και εκείνη αμέσως κατάλαβε πως η δημιουργικότητά της καταπιεζόταν δίπλα του. «Ήταν ο απόλυτος μονάρχης στο γάμο αυτό … ήμουν σαν μία κούκλα. Ήμουν σαν ένα πράγμα, ένα έργο τέχνης που έπρεπε να φυλάγεται – και να φυλακίζεται – χωρίς να έχει μυαλό και δική του ζωή». Ένα από τα πράγματα που η Lamarr δεν άντεχε καθόλου ήταν οι επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις του συζύγου της με το κόμμα των Ναζί. Τέσσερα χρόνια μετά από τον μαρτυρικό της γάμο κατάφερε να ξεφύγει πρώτα στο Παρίσι και κατόπιν στο Λονδίνο. Από τη σύντομη καριέρα της στην κεντρική Ευρώπη είχε να επιδείξει τη συμμετοχή της στην πρωτοποριακή για την εποχή ταινία Ecstasy στην οποία υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, πεινασμένη για έρωτα και παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα.
Καριέρα στο Χόλιγουντ

Η Hedy Lamarr ξεκίνησε την καριέρα της στην Ευρώπη ως ηθοποιός, αλλά η διεθνής αναγνώριση ήρθε όταν μετακόμισε στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1930. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες σταρ της “χρυσής εποχής” του κινηματογράφου και αποκτούσε μεγάλη δημοτικότητα για την εντυπωσιακή ομορφιά της και τις εξαιρετικές ερμηνείες της. Είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες, μερικές από τις οποίες είναι:
- Algiers (1938), που της έδωσε παγκόσμια φήμη.
- Samson and Delilah (1949), μια από τις πιο γνωστές ταινίες της, στην οποία υποδύθηκε τη Δαλιδά.
Η Λαμάρ υπήρξε εμβληματική φιγούρα της εποχής, με την εικόνα της να συνδυάζει τον εξωτισμό και την γοητεία της, ενώ συχνά έπαιζε σε ρόλους που σχετίζονταν με την εξωτική και μυστήρια γυναικεία φύση.
Εφευρέσεις και τεχνολογία
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Αμερική να είναι σε πόλεμο με τη Ναζιστική Γερμανία, η Λαμάρ και ο συνάδελφός της, συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ ανέπτυξαν ένα σύστημα “κατευθυνόμενου σήματος” για τη διασφάλιση των επικοινωνιών στο ναυτικό. Το σύστημα αυτό βασιζόταν σε τεχνικές συχνότητας “ανάπηδησης” (frequency hopping), που εμποδίζουν την υποκλοπή των σημάτων και ενισχύουν την ασφάλεια των επικοινωνιών.
Η εφεύρεση αυτή δεν έγινε ευρέως γνωστή κατά την εποχή της, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε σπουδαία σημασία. Η τεχνολογία της “αναπήδησης συχνότητας” είναι θεμελιώδης για τις σύγχρονες τεχνολογίες όπως το Wi-Fi, το Bluetooth και το GPS. Η Λαμάρ και ο Άνθεϊλ πήραν το 1962 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση, και παρόλο που η τεχνολογία αυτή δεν εφαρμόστηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του πολέμου, σήμερα θεωρείται πρόδρομος των ασύρματων τηλεπικοινωνιών.
Κληρονομιά

Η Χέντι Λαμάρ είναι πλέον αναγνωρισμένη όχι μόνο ως εμβληματική φιγούρα του Χόλιγουντ, αλλά και ως μία από τις πρώτες γυναίκες που συνέβαλαν σημαντικά στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στον τομέα των επικοινωνιών. Αν και η καριέρα της στον κινηματογράφο ήταν σύντομη, η επίδρασή της στην τεχνολογία είναι διαρκής και υπογραμμίζει την πολυδιάστατη προσωπικότητά της.
Η Λαμάρ θεωρείται σήμερα σύμβολο γυναικείας δύναμης και δημιουργικότητας, που κατέδειξε πως η συνεισφορά στις επιστήμες και τις τέχνες μπορεί να συνδυαστεί με την εκθαμβωτική ομορφιά και την προσωπική αφοσίωση στην εξέλιξη.
Προσωπική ζωή
Η προσωπική ζωή της ήταν γεμάτη συναισθηματικό σασπένς και αρκετή δυστυχία: Έκανε έξι γάμους κι απέκτησε τρία παιδιά. Με τον μεγάλο της γιο, James, είχαν να μιλήσουν για δεκαετίες, καθώς εκείνος είχε εγκαταλείψει το σπίτι του για μία άλλη οικογένεια. Μετά και το τελευταίο της διαζύγιο, το 1965, η Lamarr άρχισε να αποσύρεται από τον καλλιτεχνικό στίβο, μέχρι το 1981, όταν μετακόμισε μόνιμα στη Φλόριντα. Πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2000, σε ηλικία 86 ετών, κουβαλώντας πάντα τον τίτλο της πιο όμορφης γυναίκας στον κόσμο και της «μητέρας» της ασύρματης εποχής.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας monopoli.gr