Τζέιμς Στιούαρτ: ο ηθοποιός – φαινόμενο που υπήρξε για πάνω από 4 δεκαετίες στην κορυφή
Από τη συνεργασία του με τον Φρανκ Κάπρα, μέχρι τις ταινίες με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζέιμς Στιούαρτ έχει πρωταγωνιστήσει στην πλούσια καριέρα του, σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου, αφήνοντας το δικό του μοναδικό στίγμα στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης.
Από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ηθοποιούς του 20ου αιώνα, ο Τζέιμς Στιούαρτ (James Stewart: 20 Μαΐου του 1908 – 2 Ιουλίου του 1997), κατάφερε μέσα από τις ερμηνείες του να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους συναδέλφους του. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, αποτίουμε έναν μικρό φόρο τιμής σ’ έναν μεγάλο ηθοποιό, μέσα από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του.
Από «Το Μαγαζί Της Γωνίας» (The Shop Arcound The Corner – 1940) του Έρνστ Λιούμπιτς και τα «Κοινωνικά Σκάνδαλα» (The Philadelphia Story – 1940) του Τζορτζ Κιούκορ, όπου κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ά Ανδρικής Ερμηνείας, μέχρι το κλασικό φιλμ «Μια Υπέροχη Ζωή» (It’s a Wonderful Life – 1946) του Φρανκ Κάπρα και τη συνεργασία του με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ σε ταινίες όπως: «Σιωπηλός Μάρτυρας» (Rear Window – 1954), «Ο Άνθρωπος Που Γνώριζε Πολλά» (The Man Who Knew Too Much – 1956), «Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου» (Vertigo – 1958) κ.α. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει τον Τζέιμς Στιούαρτ, τρίτο στη λίστα με τους 25 σημαντικότερους σταρ όλων των εποχών.
Γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1908 στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, από τους Ελίζαμπεθ Ρουθ και Αλεξάντερ Μέιτλαντ Στιούαρτ, ο Τζέιμς Στιούαρτ ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Από μικρός εξέφρασε καλλιτεχνικές ανησυχίες κι έμαθε να παίζει ακορντεόν. Αφότου τελείωσε το σχολείο το 1928 ο Στιούαρτ καταπιάστηκε με ποικίλες ενασχολήσεις, μία εκ των οποίων ήταν κι η εμφάνισή του στο θεατρικό «The Wolves».
Το όνειρο του Στιούαρτ ήταν να γίνει πιλότος αλλά ο πατέρας του τον ανάγκασε να γραφτεί στο πανεπιστήμιο του Πρίστον, όπου και σπούδασε αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ενδιαφέρεται για την υποκριτική. Το ταλέντο του στο ακορντεόν ενθουσίασε τα μέλη της θεατρικής ομάδας του πανεπιστημίου, τα οποία τον παρακίνησαν να συμμετάσχει στις θεατρικές τους παραστάσεις.
Κι ενώ του είχε δοθεί υποτροφία για να τελειοποιήσει τις σπουδές του, το καλοκαίρι της αποφοίτησής του αποφάσισε να συμμετάσχει σε παραστάσεις της θεατρικής ομάδας. Εκεί γνώρισε τον Χένρι Φόντα και έγινε στενός φίλος του. Παρά τις θεατρικές εμφανίσεις, υπήρχαν οικονομικά προβλήματα. Με την παρέμβαση όμως της ηθοποιού Μάργκαρετ Σάλιβαν (που υπήρξε σύζυγος του Φόντα) άρχισε να παίζει κάποιους ρόλους σε ταινίες της MGM.
Καταλυτική ήταν η γνωριμία του με τον σκηνοθέτη Φράνκ Κάπρα, ο οποίος τον ξεχώρισε και τον έχρισε πρωταγωνιστή του, στην επιτυχημένη ταινία «Δεν θα τα πάρεις μαζί σου» (You Can’t Take It with You) του 1938. Έκτοτε η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη. Εκτός από τις ταινίες του Κάπρα («Ο κος Σμίθ πηγαίνει στην Ουάσιγκτον» και «Μια υπέροχη ζωή») , την ίδια περίοδο πρωταγωνίστησε και στην επιτυχία του Τζορτζ Κιούκορ «The Philadelphia story» όπου κέρδισε και το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Αμέσως μετά κατετάγη στην αεροπορία λόγω του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και παρασημοφορήθηκε «επ’ανδραγαθία».
Μετά τον πόλεμο, ο Τζέιμς Στιούαρτ συνεργάστηκε με τον Χίτσκοκ αρχικά στην «Θηλειά» και αργότερα σε άλλες θρυλικές ταινίες, όπως: «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά», «Σιωπηλός μάρτυς» και βέβαια στο «Vertigo». Οι επιτυχίες θα συνεχιστούν για αρκετά ακόμα χρόνια, με τον Στιούαρτ να πρωταγωνιστεί κυρίως σε ταινίες γουέστερν του Τζον Φόρντ, αλλά και στο κλασσικό φιλμ «Ανατομία ενός εγκλήματος» του Όττο Πρέμινγκερ.
Τα χρόνια που ακολούθησαν οι κινηματογραφικές εμφανίσεις του Τζέιμς Στιούαρτ ελαττώθηκαν, αφού έπαιζε σποραδικά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Το 1994 απεβίωσε η σύζυγός του από καρκίνο. Μαζί της είχε αποκτήσει δύο παιδια και είχαν υιοθετήσει άλλα δύο. Ο Τζέιμς Στιούαρτ πέθανε τρία χρόνια αργότερα, στις 2 Ιουλίου του 1997, από πνευμονική εμβολή.
Πληροφορίες από tvxs.gr
Πηγή εικόνας deadline.com