Ρόμι Σνάιντερ: η πανέμορφη ηθοποιός με την λαμπρή καριέρα και το σύντομο τέλος
Η Ρόμι Σνάιντερ (Ροζμαρί Αλμπαχ-Ρέτι, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα), γεννήθηκε στη Βιέννη στις 23 Σεπτεμβρίου του 1938 και μεγάλωσε μέσα σε καλλιτεχνική οικογένεια, με μητέρα τη Μάγδα Σνάιντερ – τη γνωστή συμπρωταγωνίστριά της σε οκτώ από τις ταινίες της – και πατέρα τον επίσης ηθοποιό Βολφ Αλμπαχ-Ρέτι.
Η πρώτη ευκαιρία ως ηθοποιός της δίνεται ήδη στα 15 χρόνια της στην ταινία του Χανς Ντέμπε «Οταν ανθίζουν και πάλι οι άσπρες πασχαλιές», και ένα χρόνο αργότερα πρωταγωνιστεί ως πανέμορφη και ρομαντική πριγκίπισσα Βικτωρία στα «Παιδικά χρόνια μιας βασίλισσας» του Ερνστ Μαρίσκα.
Ακολουθούν από το 1955 μέχρι το 1957 τα γυρίσματα της τριλογίας «Σίσσυ» στην οποία ενσάρκωνε την πονεμένη αυτοκράτειρα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, Ελισάβετ, και η οποία σημάδεψε τη σταδιοδρομία της και την έκανε «όνειρο όλων των κοριτσιών της Ευρώπης», ένα ρόλο που η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε να αποποιηθεί.
Και αυτό, γιατί η Ρόμι Σνάιντερ στη συνέχεια της καριέρας της καθιερώθηκε με τους ρόλους τραγικών και ευάλωτων ηρωίδων που ερμήνευε στις ταινίες τις οποίες γύρισαν μαζί της οι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες, έχοντας η ίδια ως συμπρωταγωνιστές της τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής της.
Η καλλιτεχνική και προσωπική της ζωή κινήθηκε ανάμεσα σε Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Αμερική, όμως τη μεγάλη της καριέρα την έκανε στη Γαλλία όπου γύριζε τη μία μετά την άλλη τις ταινίες της στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, τις οποίες «υπέγραφαν», μεταξύ άλλων, οι Λουκίνο Βισκόντι, Ζιλ Ντασέν, Κλοντ Σαμπρόλ, Ορσον Γουέλς, Κώστας Γαβράς, Κλοντ Σοτέ, Μπερτράν Τραβερνιέ, Οτο Πρέμινγκερ.
Και πλάι της βρέθηκαν κορυφαίοι πρωταγωνιστές, πέρα από την αξέχαστη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη, οι Αλέν Ντελόν, Ιβ Μοντάν, Γιούλ Μπρίνερ, Μάρλον Μπράντο, Ούγκο Τονιάτσι, Ροντ Στάιγκερ, Μισέλ Πικολί, Ζαν Μορό, Καρλ Χάιντς Μπεμ, Αντονι Πέρκινς, Κουρτ Γιούργκενς, Πίτερ Σέλερς, Γούντι Αλεν, και τόσοι άλλοι.
Δεκάδες ήταν οι ταινίες της που ξεχώρισαν, από την «Δίκη», «Τα γεγονότα της ζωής», «Οι άδικοι με τα βρόμικα χέρια», «Προμελετημένη δολοφονία», «Μια απλή ιστορία», «Η γυναίκα του τραπεζίτη» μέχρι την «10.30, καλοκαίρι βράδυ» (του Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη).
Η θριαμβευτική όμως πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στην Έβδομη Τέχνη επισκιαζόταν από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής.
Μοιραίος ήταν ο έρωτας της με τον Αλέν Ντελόν τον οποίο συνάντησε το 1959. Έζησαν μαζί πέντε ταραγμένα χρόνια, και όταν εκείνος την εγκατέλειψε γράφοντας της ένα σημείωμα ενημερώνοντας την ότι έφυγε για το Μεξικό μαζί με την μέλλουσα σύζυγό του Ναταλί, η Ρόμι έκανε απόπειρα αυτοκτονίας κόβοντας τις φλέβες της.
Το 1966 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Harry Meyen, που υπέφερε από κατάθλιψη λόγω των βασανιστηρίων στα οποία είχε υποβληθεί από την Γκεστάπο λόγω της Εβραϊκής του καταγωγής. Ο γάμος κράτησε λίγο και αργότερα δυστυχώς θα αφαιρούσε ο ίδιος την ζωή του.
Ο δεύτερος γάμος της με τον γραμματέα της Daniel Biasini κατέληξε σε ένα πικρό διαζύγιο το 1981 ενώ την ίδια χρονιά η ηθοποιός υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την αφαίρεση όγκου από τα νεφρά της.
Η μεγαλύτερη χαρά της ζωής της Ρόμι Σνάιντερ ήταν ο γιος της Νταβίντ, καρπός του γάμου της με τον Harry Meyen. Είχε γεννηθεί το 1966, την χρονιά που παντρεύτηκαν οι γονείς του. Η Ρόμι ήταν σαν ερωτευμένη με το παιδί της. Περνούσε όλο τον ελεύθερο χρόνο της μαζί του και οι δυο τους είχαν μια ιδιαίτερα στενή σχέση.
Τον Ιούλιο του 1981, λίγο πριν από τα γενέθλιά του, ο Νταβίντ σκοτώθηκε σε ένα τρομακτικό δυστύχημα σε ηλικία 14 ετών όταν έπεσε πάνω στον σιδερένιο φράκτη που προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στο σπίτι των γονιών του πατριού του, δεύτερου συζύγου της Ρόμι.
Η ηθοποιός δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την απώλεια του γιου της: «Είμαι απλώς μια δυστυχισμένη 42χρονη γυναίκα και το όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ», θα έλεγε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της πριν το άδοξο και πρόωρο τέλος της που συγκίνησε το παγκόσμιο κοινό, που διαισθανόταν ότι είχε σβήσει από την στενοχώρια της…
Λίγο μετά τον θάνατο της, ο Αλέν Ντελόν με τον οποίο είχε διατηρήσει καλές σχέσεις παρά τον άσχημο χωρισμό τους, θα φρόντιζε ώστε να μεταφερθούν τα οστά του Νταβίντ στον τάφο της, προκειμένου μητέρα και γιος να μοιράζονται την τελευταία κατοικία τους.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, grace.gr
Πηγή εικόνας cityportal