Paul Newman: ο θρυλικός ζεν πρεμιέ με το ψυχρό γαλάζιο βλέμμα
Γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου του 1925, ο Πολ Νιούμαν (Paul Newman) είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες του 20ου αιώνα , απόλυτο σύμβολο του σεξ και ίσως είναι ο μοναδικός σταρ του Χόλιγουντ που δεν απάτησε ποτέ την σύζυγο του. Φορούσε διαρκώς γυαλιά και όταν κάποιος του ζητούσε να δει τα “διάσημα” μάτια του, εκείνος απαντούσε αφοπλιστικά : “Αν τα βγάλω θα μου πέσουν τα παντελόνια”.
Μπορεί το ταλέντο και η υποκριτική να πηγαίνουν μαζί, αλλά πάντα παίζει ρόλο το ήθος και η προσωπικότητα του ηθοποιού. Ο Πολ Νιούμαν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της γενιάς του, και έλαβε πολυάριθμα βραβεία στην κινηματογραφική του καριέρα, ανάμεσα στα οποία ένα Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, 6 Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο SAG, ένα BAFTA και ένα Έμμυ.
Το μεγάλο του πάθος όμως, ήταν η ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Συμμετείχε σε πολλούς αγώνες δρόμου και το 1979 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις 24 ώρες του Le Mans με μια Porsche 935 του Ντικ Μπαρμπούρ.
Δόξα, χρήματα, αυτοκίνητα, φιλανθρωπίες, οικογένεια, καριέρα είναι μερικά κομμάτια της ζωής του θρυλικού αστέρα του Χόλιγουντ.
Πρώτα χρόνια και καριέρα
Ο Νιούμαν μεγάλωσε στο Σέικερ Χάιτς, του Οχάιο. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει πιλότος ωστόσο είχε αχρωματοψία και ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Στην ηλικία των επτά ετών εκδήλωσε ενδιαφέρον για το θέατρο και έτσι άρχισε να συμμετέχει σε σχολικές παραστάσεις. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Οχάιο – από το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε εκδιωχθεί – προτού υπηρετήσει στο Ναυτικό κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Τελειώνοντας τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και στην συνέχεια μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου σπούδασε στο Actor’s studio. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, τον περίμενε μια τεράστια καριέρα. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στο θέατρο του Μπρόντγουεϊ, στο έργο του Γουίλιαμ Ιντζ με τίτλο “Picnic”, ενώ η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο “Ασημένιο Δισκοπότηρο”. Στη συνέχεια συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε μεγάλες παραγωγές. Προτάθηκε εννέα φορές για Όσκαρ, κερδίζοντας όμως μόνο ένα το 1987, για τον ρόλο του στην ταινία το “Χρώμα του Χρήματος”.
Στα γυρίσματα της ταινίας “Μακρύ Ζεστό Καλοκαίρι” το 1958, γνώρισε τον μεγάλο του έρωτα, την Τζοάν Γούντγουορντ, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες. Παρόλο που αναδείχθηκε σε μεγάλο σταρ του Χόλιγουντ και το περιοδικό Playboy τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στους 50 ωραιότερους άνδρες του κόσμου το 1990, ο Νιούμαν κράτησε μια μονογαμική στάση και έδωσε όλη του την αγάπη στην γυναίκα και τα παιδιά του μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος. Σε συνέντευξη του μάλιστα στο Playboy, o Νιούμαν ανέφερε χαρακτηριστικά “Έχω φιλέτο στο σπίτι, γιατί να πάω έξω για χάμπουργκερ;”
Ήταν ένας από τους λίγους ηθοποιούς που έκαναν με επιτυχία τη μετάβαση στο σύγχρονο σινεμά, από αυτό της δεκαετίας του ’50 σε αυτό των δεκαετιών ’60 και ’70, με την επαναστατική του περσόνα να έχει πέραση και στην επόμενη γενιά.
Ο θάνατος του γιού του απο ναρκωτικά
Σύμφωνα με το περιοδικό People, στο βιβλίο με τίτλο «Paul Newman: The Extraordinary Life of an Ordinary Man» , ο ηθοποιός αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην τραγική απώλεια του γιου του Σκοτ, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ σε ηλικία 28 ετών το 1978.
Μιλώντας για τον χαμό του γιου του λέει: «Συνέχισα να πιστεύω ότι περνούσε μια φάση κακής κρίσης στην εφηβεία. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν μοιραίο».
«Υπήρχε κάποιος τρόπος να του πω ότι δεν έπρεπε να είναι σαν εμένα;» ρωτάει. «Ότι δεν έπρεπε να κάνει “μάτσο” πράγματα και θα μπορούσε απλώς να είναι ο εαυτός του;» προσθέτει.
«Πολλές φορές έχω πέσει στα γόνατα και έχω ζητήσει τη συγχώρεση του Σκοτ», συνεχίζει. «Ζητώ συγχώρεση για εκείνο το κομμάτι του εαυτού μου που έδωσε την ώθηση για τη δική του καταστροφή. Τι θα χρειαζόταν για να το αποτρέψει αυτό; Δεν είμαι σίγουρος…», καταλήγει ο ηθοποιός.
Φιλανθρωπικό έργο
Με τον συγγραφέα Α.Ε. Χότσνερ, ο Νιούμαν ίδρυσε το 1982 την σειρά τροφίμων “Newman’s Own”, δωρίζοντας όλα τα κέρδη σε φιλανθρωπίες. Συνέγραψε μάλιστα με τον Χότσνερ ένα βιβλίο για τον σκοπό αυτό με τίτλο «Shameless Exploitation in Pursuit of the Common Good» (Αναίσχυντη Εκμετάλλευση σε Αναζήτηση του Κοινού Καλού).
Ανάμεσα σε αυτούς που επωφελήθηκαν από την φιλανθρωπία του Νιούμαν ήταν και η “Hole in the Wall Gang Camp”, μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας στο Κονέκτικατ. Συνιδρυτής της είναι ο ίδιος ο Νιούμαν, και της έδωσε αυτό το όνομα από τη συμμορία που είχαν με το Ρόμπερτ Ρεντφορντ στην ταινία “Οι Δυο Ληστές” (1969). Η ιδέα εξελίχθηκε σε μια αλυσίδα κατασκηνώσεων στις Η.Π.Α., την Ιρλανδία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Η κατασκήνωση φιλοξενεί 13.000 παιδιά το χρόνο εντελώς δωρεάν.
Το τέλος
Τον Ιούνιο του 2008 διαδόθηκε πως ο Νιούμαν, πρώην μανιώδης καπνιστής, διαγνώστηκε με καρκίνο των πνευμόνων τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008, ο καρκίνος τον νικάει και ο αστέρας του Χόλιγουντ μας αφήνει για πάντα.
Θα τον θυμόμαστε για τις καταπληκτικές του ταινίες, την αγάπη του για τα αυτοκίνητα, τις φιλανθρωπίες αλλά και για την μοναδική ιστορία αγάπης με την Τζοάν Γούντγουορντ που συγκλόνισε και συγκίνησε το Χόλιγουντ.
Πληροφορίες απο: perpetual.gr / newsit.gr
Πηγή εικόνας ArtMemagazin.gr